keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Budjettia ja vähän väriä elämään


Ajatuksia budjetin suhteen on tällä hetkellä suuntaan jos toiseen, arvailuja talopaketin lopullisesta hinnasta ja sisällöstä, muista materiaaleista ja laitteista on tullut paljon mietittyä. Pinta-alastakaan kun ei ole vielä varmaa tietoa ole, niin haastavaahan tämä on. Mutta mie tykkään haasteista : )
Mutta joo, mistään ei oikein tunnu olevan mitään varmaan tietoa, vaan mutu-tuntuma on. Tosin kai tämmöinen amatöörirakentaja yhden kokonaisbudjetin tässä ohessa ravistaa hihastaan kun sitä pankissa kysellään ; )
No, jos miun jostain täytyy lähteä tätä projektin kokonaiskustannustaulukkoa työstämään niin olkoon se sitten tämä  monessa paikassa vastaan tullut 1.500euroa/neliö. Elikkä, jos neliötä meille tulisi yhteensä 220 (sisältäen saunarakennuksen ja osittain autotallin), silloinhan kokonaiskustannuksiksi tulisi 330teur. Ok, tämä kuulostaa vielä siedettävältä, kuitenkin niin ettei tämä ole kokonaan lainarahaa.
Omaa rahaa hankkeeseen tullaan saamaan nykyisen talon myynnistä, mutta kuinka paljon, se jää nähtäväksi kun sitä aikuisten oikeasti ruvetaan kaupittelemaan.
Kieltämättä tämä alustavan budjetin tekeminen (musta tuntuu-määrillä) on haastavaa, työlästä, aikaa vievää mutta toivottavasti tässäkin pätee sanonnat: lopussa kiitos seisoo ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Ja sitten vähän väriä elämään:
Talon väriä olen pitkään miettinyt, ja ollaan oltu vähän eri linjoilla sen suhteen.
Talon malli, koristelut ja sijoittuminen tontille vaikuttavat värin valintaan, värin valinta taasen vaikuttaa pihasuunnitelmaan (mm. kun valitaan kukkien, puskien, laattojen ja pihavalaisimien värejä) sekä talon ulkovalaistuksen sävyyn, ainakin miun mielestä :)
Talon väriä suunnitellessa haluan ottaa huomioon ympäröivän miljöön, eli perus beige/harmaa talo mustalla katolla ei mielestäni parhaiten sovi tuonne maalle, kun lähin naapuri on tosiaan ihka oikea maatalo, navettoineen päivineen. Sitten taas kartanon keltainen ei miellytä miun silmää millään tavoin (punaisella masardikatolla se kyllä menettelee, mutta kun meille ei tule sitäkään), sitten taas sininen talo punaisella voisi sopia sinne tosi hyvin, ja siihen oltiinkin jo miltei päädytty..Kunnes katsellessani ystäväni viime kesän Hiä kuvia koneelta sain ahaa-elämyksen!
 - Mie haluun meille vaaleanpunaisen talon!
Sellaisen kauniin vanhan roosan, valkoisin koristein ja peltikatolla (maalamattomana), sitten talo sopii ympäristöönsä kun nenä päähän  : )

Tässä  siis kuva josta inspiroiduin :

Ruusuhovi

-uts

4 kommenttia:

  1. Jep, budjetin laadinta on tosiaan aika haastavaa... tsemppiä siihen!

    Oi, vaaleanpunainen talo! Muutaman oikein kauniin vaaleanpunaisen talon olen nähnyt ja totta tosiaan maalle ne sopivat mainiosti!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta kommentista, tsemiä budjetin laadintaan tarvitaan :)

    ..nyt ollaan käyty ajelemassa lähialueilla muttei vielä oo sattunu silmään yhtään vaaleanpunaista taloa täällä päin, mutta uskon että talon värinä se on aika namu sitten livenä.

    VastaaPoista
  3. Budjetin tekeminen on meillä ainakin ollut aikamoista arpapeliä. Näyttää siltä että meidän alkuperäiset laskelmat ovt lievästi sanottuna yltiöpositiiviset. Vesikattovalmiit talopakettitarjoukset ovat olleet kohtuuhintaisia, jopa edullisempia kuin arvioimme, mutta ainakaan meillä ei päde se, että sen kustannukset olisivat 1/4 koko budjetista (pl. tontti). Tietenkin jos tekee itse, niin silloin varmaan tuo riittääkin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos viestistä. Haastavaa on tosiaan tuota budjettia arvailla, monta ajatusta sille on kyllä uhrattu :) Viime viikolla me saattiin paketin hinta vesikattovalmiina ja maansiirtotöille hinta..mutta nuo maatyöt ovat monasti se mistä voi tulla yllätyksiä. Ja kova tahto ja yritys on tehdä niin paljon itse kuin vaan aika/osaaminen riittää.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista